RSS Feed

Tablitele vrajbei noastre

Credeam ca ne-am desteptat, luminat. Ca am scapat de anii in care nu aveam altceva mai bun de facut decat sa ne injuram intre noi, sa ne eliminam etnic unii pe altii. Vad insa, constat, citesc in media locala, polemica pe marginea tablitelor turistice. Unii vor sa fie inscriptionate si in maghiara, altii, cu decizie, nu. Asta e problema noastra, sa ne batem capul, in plina criza, si in plina integrare europeana, de acest lucru banal?? Cand numarul somerilor creste alarmant??? Oameni buni, e criza! Nu avem timp de chestia asta, nu ne putem permite, la iarna va fi groaznic din punct de vedere social, acum e ok, e cald, stam pe terase, dar la iarna va fi horror financiar si economic, nu e  de glumit !


Pai sa apelam la istoriile Clujului ca daia suntem oras universitar cu biblioteci. Avem carti la indemana, trebuie doar mers la…citit, nu la crasma. Ce zic istoriile Clujului? Ca orasul a fost construit de romani, apoi reconstruit de germani si de unguri si dus mai departe de romani. Se traieste impreuna aici de 1000 de ani.


Statistica 2009 ce zice? Ca la Cluj traieste un grup de etnici maghiari, cam 18,5 spre 20 la suta. Cine ii reprezinta politic pe acestia? UDMR. Care are viceprimar maghiar. Si care cere tablita turistica in limba maghiara.


Ce zice lumea academica? Pai UBB, universitate multiculturala fundamentala, spune clar: trebuie puse tablite turistice si in limba maghiara si germana. UBB e in Europa demult, inainte de toate institutiile clujene. Vocea ei trebuie ascultata si respectata, pentru ca modelul impus de UBB a convins UE.


In Cluj si in lume limbile internationale sunt 99 la suta engleza, 1 la suta franceza si sub 1 la suta italiana. In plus, maghiara trebuie pusa pe tablita turistica ca e semn de respect pentru 20 la suta din clujeni care isi duc viata aici iar germana pentru ca fara nemti nu se mai re-cladea Clujul veci. Iar Romana, se subintelege, nu mai trebuie explicatii suplimentare.


Cum putem in 2009 sa reluam teme din 1996-2002? Cum? Cand vom abandona  la Cluj, in Capitala Transilvaniei, odata si odata stilul asta? Cand vom da o sansa tolerantei?


Mergeti la Sibiu, eu recent am fost. Tablitele sunt in limbile romana, maghiara, germana si engleza. Punct. Cand vom face si noi la fel vom fi o adevarata Capitala, care a internalizat valorile europene, acestea nu vor ramane doar pe hartie si in capul unor naivi ca mine….


 

One response »

  1. amen to that! ^

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: