RSS Feed

Cum a dat de pamant criza cu Romania

106.221 de firme au fost inchise in doar 6 luni, arata statisticile Oficiului National al Registrului Comertului, citate de presa economica de azi. E INGROZITOR. Multe au inchis, altele au fost radiate, unele s-au dizolvat. DEZASTRU. 

Urmeaza, se pare,  al doilea val al crizei. El va lovi, spun economistii, statul in special si marile trusturi. Acum, orice ban aruncat in consum, de la banalul lapte si inghetata la unt, parizer, paine, bere sau pate e un ajutor nesperat dat industriei alimentare. La tutun si bautura romanul nu va renuntat in veci, mai bine isi taie o mana. Tot ce e industrie de lux e in colaps, cazinourile mai ales.

Agentiile de turism au vandut cu 25 la suta mai putzin, anunta ele. Media e si ea in colaps, se inchide ziare, se taie salarii la greu, se disponibilizeaza. La Cluj se plateste la 90 de zile deja, iar doua firme de publicitate cu notorietate sunt in stare de faliment sau li se cere asta. Nu dau nume, ma intereseaza fenomenul. Firme bune platnice, care si-au facut un renume din a plati la timp incep sa dea banii in 20-30 de zile. Vor da afara oameni, nu mai pot rezista. Va avea de unde plati statul somajul la mii de oameni? Aici am ajuns….

Statul e atacat de oameni de afaceri, vezi ce zice azi ZF-ul. Ministere tre inchise, iar primele de vacanta de aici anulate. E normal sa fie. E o criza enorma. Guvernul e depasit complet, nu a facut nimic,  arata mediul de afaceri. De acum fiecare leu trebuie sa fie bine administrat. Industria de carte, luxul, entertaimentul, sportul, advertisingul, constructiile, chiar calatoriile externe vor avea de suferit  tot mai mult.

Ultimele care vor fi afectate sunt industria alimentara, viciile.

Poate e timpul sa ne recalculam vietile, sa ne intoarcem la vechile prietenii, sa ne intrebam daca a meritat sa luam cu noi destine de oameni (aici ma refer la oameni tineri de afaceri complet depasiti de criza), la discutiile indragostite, la lecturile din biblioteca personala sau cel publice, sa strangem randurile, sa ne iubim mai mult. Pe criza se poate isca o resolidarizare. Nu va fi usor, vremurile sunt tot mai grele. Tot prietenia va ramane singura resursa de rezistenta….

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: