RSS Feed

Mai salveaza cineva presa scrisa?

Am bunul obicei ca atunci cand ma plimb pe strada sau stau la cafenea sa ma uit la oameni, sa vad daca au ziare in mana. E un obicei nestiintific dar e un indicator bunicel cat de cat ca sa vezi daca un ziar e citit. E un dezastru la Cluj. Ore in sir nu vezi un om cu un ziar in mana, nici in statiile de autobuse nici la cafenele. Se citeste putina presa, tot mai putina presa scrisa. Se cumpara putina presa scrisa. Tot mai putina. Nici nu ma mir cand vad statisticile oficiale, care ma intristeaza din cale afara. Daca te uiti atent pe http://www.brat.ro citat aici, http://www.paginademedia.ro/2011/09/cifre-brat-romania-libera-a-detronat-adevarul/ si aici http://www.paginademedia.ro/2011/09/bilant-dramatic-presa-inainte-si-in-criza-ziarele-vand-si-de-trei-ori-mai-putin/

observi ca mai avem practic 4 cotidiane generaliste, 2 de sport care merg destul de rau, si 1 ziar economic care conteaza. Putina presa deci care sa conteze. Unii specialisti zic ca nici nu avem piatza de 2 ziare sportive, deci ar ajunge Gazeta Sporturilor, si de maxim un ziar economic, deci Bursa ar trebui si el sa dispara sau sa treaca pe net, ca si Financiarul ca nu pot face fata ZF-ului.

Oricum, piata cotidienelor e tot mai mica, Evenimentul Zilei a vandut in intervalul aprilie-iunie 15,850 exemplare. Este extraordinar de putin, mai ales ca mie imi place, inca, EVZ. Sunt cred ziare judetene care vand mai mult sau oricum se apropie, deci e f nasol.

La Cluj toata presa locala cred ca nu ajunge la cifra asta ca tiraj nu ca vanzari, ca acolo e bai mare…

Online-ul a dat lovitura de gratie presei scrise desi inca vanzarile de publicitate pe online-rile clujene nu sunt deloc mari…iar piata cotidienelor online e din ce in ce mai inghesuita, 8-9 onlineruri de stiri clujene sunt deja…se va tria si acolo, nu peste mult timp.

Asa ca atat cat mai putem sa mai citim ziare scrise.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: