RSS Feed

Agentia Nationala de Presa despre expozitia mea

 

Multumesc Agentiei Nationale de Presa „Agerpres” pentru mediatizare!

 

„Vernisajul expoziţiei ‘Presa de ieri şi de azi’

 

Cluj-Napoca, 2 nov /Agerpres/ – Prima pagină din ziare clujene şi centrale, de la începutul secolului al XX-lea şi până în zilele noastre, revine în atenţia publicului, în expoziţia intitulată „Presa de ieri şi de azi”, deschisă, miercuri seara, la Centrul de Cultură Urbană situat înTurnul Croitorilor.

„Nu-mi aduc aminte ca în România să se fi organizat, după 1989 şi înainte de acest an, o expoziţie cu ziare de calibrul celor prezentate, începând de azi, la Centrul de Cultură Urbană -Turnul Croitorilor. Ideea de a aduce în faţa publicului aceste cotidiene reprezentative în epoca lor mi-a venit după o discuţie cu o foarte veche prietenă şi colegă din mass-media clujeană. Ea mi-a spus, după lansarea volumului meu „Colosul cu picioare de hârtie. O istorie subiectivă şi ilustrată a presei scrise clujene” (2010, Editura Eikon, n.r.) că o expoziţie care să evidenţieze evoluţia presei româneşti este mai mult decât binevenită”, a declarat, pentru AGERPRES, fostul jurnalist Tiberiu Fărcaş, organizator al acestui eveniment, cu sprijinul municipalităţii şi al Editurii Eikon.

Colecţia de ziare a lui Tiberiu Fărcaş numără peste 2.000 de exemplare, iar posesorul ei spune că trebuie văzută de cât mai multă lume, „pentru că merită”. La Turnul Croitorilor este expusă doar o parte din valoroasa colecţie.

„Presa print trece printr-o perioadă extrem de dificilă. Publicul trebuie să vadă de unde s-a plecat în presa scrisă, în 1906, şi unde s-a ajuns în 2011, când asaltul internetului marchează major existenţa ziarelor. Cu tenacitate, am reuşit să fac această expoziţie. Am colecţionat ziare, cu pasiune, de mulţi ani. Am cumpărat sumedenie de exemplare de la anticari şi târguri de lucruri vechi. Este o expoziţie spectaculoasă, cu o panoramă, în timp, edificatoare pentru parcursul unor ziare, înainte şi după Marea Unire din 1918, a presei interbelice din Cluj şi a marilor ziare interbelice naţionale, a ziarelor din epoca totalitară şi din perioada postdecembristă”, a spus Tiberiu Fărcaş.

Expoziţia a fost prezentată, la vernisaj, de prof. univ. dr. Mircea Popa şi directorul Editurii Eikon, Vasile George Dâncu.

În secţiunea „Presa de dinainte de Marea Unire”, expoziţia prezintă ziarul „Românul”, din 28 iunie 1912. Pe prima pagină, se aduce un omagiu marelui industriaş şi comerciant Dumitru Marinescu Bragadiru, cel mai mare bogătaş al României după prinţul Cantacuzino Nababul, la împlinirea vârstei de 70 de ani. Abonamentul pe un an la „Românul” costa 28 de coroane. „Viaţa literară”, care apărea săptămânal, sub direcţia poetului George Coşbuc, publică, în numărul din 1 ianuarie 1906, poezia „Bordeiul sărac” de George Coşbuc. În publicaţia bilunară „Zăvodul”, din 31 decembrie 1907, putem citi, pe prima pagină, articolul intitulat „Când cineva vrea să intre şi în Raiu cu vicleşug”.

Presa clujeană interbelică este reprezentată de ziarul „Patria”, prin numărul special din 1 decembrie 1936, cu 68 de pagini, în care Emil Buteanu scrie despre „Icoana Clujului românesc – părintele Iuliu Maniu”, iar profesorul Valer Moldovean despre „Clujul – ieri, azi, mâine”. Teofil Bugnariu semnează articolul „De ce iubim Clujul”. Alte publicaţii clujene din această secţiune sunt „Cosânziana” – revistă ilustrată bilunară, „Naţiunea” şi „România nouă” – director Zaharia Boilă.

Printre ziarele centrale ale perioadei interbelice din expoziţie se numără „Timpul” – avându-i ca şi colaboratori pe Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale şi Ioan Slavici, devenit apoi, între 1919 şi 1922, organ oficial al Partidului Conservator, şi „Universul”, cotidian de mare succes pentru că a introdus „Faptul divers” în paginile sale şi pentru că apărea dimineaţa, în timp ce majoritatea cotidienelor centrale apăreau după-amiaza. „Universul” din 1 septembrie 1940 prezintă, pe prima pagină, „Hotărârile Dictatului de la Viena – cum s-a ajuns la arbitrajul Puterilor Axei”, „Principalele clauze ale hotărârii arbitare” şi articolul intitulat „Germania şi Italia garantează integritatea şi inviolabilitatea teritoriului românesc”. În ziarul „Curentul” din 1 septembrie 1940, Pamfil Şeicaru scrie despre „Stat şi naţiune”, iar un alt articol este dedicat „Hotărârilor Consiliului de Coroană de astă-noapte”. Alte titluri ale presei interbelice prezentate în expoziţie sunt „Neamul românesc”, „Ţara noastă”, „Cuvântul” şi „Voinţa Transilvaniei”.

Perioada comunistă este ilustrată, printre alte publicaţii, de „Scânteia”, „Scânteia poporului”, „Flacăra”, „Clujul liber” şi „Făclia” – cu numărul din 22 martie 1963 – care relatează despre decesul lui Gheorghiu Dej şi pelerinajul membrilor comitetului central de partid la catafalc.

O adevărată explozie de titluri apare în secţiunea „Presa postdecembristă”, cu publicaţiile „Nu”, „Napoca universitară”, „Azi”,  „Ardealul”, „Patria”, „Piramida”, „Mesagerul de Cluj” etc.

Tiberiu Fărcaş a lucrat din 1993 până în 2009 în mass-media, fiind, rând pe rând, corector, colaborator, reporter, redactor, şef de departament, editorialist şi corespondent de presă. De aproape trei ani lucrează într-un departament de imagine şi de comunicare.

Corespondent Agerpres, Carmen Farcasiu”

Reclame

3 responses »

  1. Felicitari. Foarte frumos a fost la vernisaj.
    Cand ma duc acasa, ma apuc sa caut ziare vechi.Ma fascineaza acest subiect si voi incerca la vecini si la cine mai pot.
    Am scris cateva cuvinte pe blog despre vernisaj: http://neaguteodora.wordpress.com/2011/11/04/%E2%80%9Epresa-de-ieri-si-de-azi%E2%80%9D-din-colectia-lui-tiberiu-farcas/

  2. Teodora: multumesc frumos ca ti-ai rupt din timp si ca ai venit. De asemenea, mersi mult ca ai scris de expozitie. Oricand ai nevoie te ajut, iti imprumut ziare sau iti pot si da, din cele din care detin mai multe exemplare. Da numai un semn. Ai mailul meu pe blog, la descrierea mea.
    Te salut cu respect!

  3. Pingback: Presa altor timpuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: