RSS Feed

Cum au aratat ziarele clujene acum 22 de ani

Cum au aratat ziarele clujene acum 22 de ani? Primele ziare libere au aparut in 23 decembrie dimineata, dar au fost scrise in dupa masa si noaptea de 22/23 decembrie, in plina revolutie anticeausista si anticomunista. (Mai multe in consistentele capitole 1 si 2 din volumul meu „Colosul cu picioare de hartie. O istorie subiectiva si ilustrata a presei scrise clujene. Cluj-Napoca 1989-2010, editura Eikon si editura Comunicare.ro)

Desi presa clujeana a scris ieri, in 22, mult despre comemorarea martirilor clujeni au Revolutiei, eu doresc sa va arat cum aratau ATUNCI, in 23 decembrie 1989,  ziarele clujene. Erau doar…trei, Clujul liber, ziar infiintat in dupa amiaza zilei de 22 decembrie, datat exact asa, 22 decembrie 1989. Urmate de Adevarul, fostul oficios comunist de limba romana Faclia,  si Szabadszag, fostul oficios comunist de limba maghiara. TOATE aceste ziare ies din tipar in dimineata zilei de 23 decembrie. Cum am reconstituit eu, cu interviuri cu tipografi, primul a iesit din tipar Clujul Liber (amanunte in carte). Iata mai jos cum aratau ziarele de atunci si cum au aratat cele locale din 21-22-23 decembrie 2011. Primele sunt ziarele clujene actuale apoi cele din 23 decembrie 1989, in ordine Clujul liber (inchis in decembrie 1993), 4 pagini, apoi Adevarul (azi Faclia de Cluj, culmea!) si Szabadsag din 23 decembrie 1989.

Precizare:  Nici unul din cele doua ziare care  au aparut in 23 decembrie 1989, NU precizeaza, in editia de astazi, ca au implinit 22 de ani. Pacat, pentru ca apar neintrerupt de atunci! E ceva, orice s-ar zice, pentru ca intre timp sute de publicatii au aparut si murit la Cluj.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: