Ziua Mondiala a Libertatii Presei-Cum a aratat presa romana si clujeana in 2010?

Raportul FreeEx 2010 – Libertatea Presei in Romania

Azi e 3 mai – Ziua Mondiala a Libertatii Presei, s-a lansat Raportul FreeEx 2010 – Libertatea Presei in Romania.

Cele mai importante concluzii ale Raportului FreeEx, referitoare la libertatea presei in 2010:

• De la inceputul crizei economice, au fost concediati 6.000 de angajati din mass-media (jurnalisti si personal tehnic) şi peste 60 de ziare locale s-au inchis. In 2010, veniturile din publicitate au scazut si tirajele mai multor ziare quality s-au injumatatit fata de anul precedent.
• Marii patroni de presa au fost in centrul dezbaterilor publice: Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut pentru favorizarea unui infractor, Dan Diaconescu – pentru santaj, Dan Voiculescu a fost dovedit colaborator al Securitatii etc. Presa aflata in proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan si, pe alocuri, isteric despre aceste evenimente.
• Presa a fost inclusa printre vulnerabilitatile la securitatea nationala, in Strategia Nationala de Aparare a Tarii.
• Peste o treime dintre jurnalisti recunosc ca ceea ce scriu este influentat de publicitate. O problema serioasa o reprezinta lipsa unor demarcatii clare intre publicitate şi produsele jurnalistice (reclame mascate, „proiecte speciale”).
• Autoritatile locale au dat sanctiuni disproportionate si au incalcat in numeroase cazuri libertatea de exprimare. Un jurnalist a fost amendat pentru un banc, iar un gen muzical a fost interzis in transportul public din doua orase.
• Agresiunile fizice si insultele la adresa jurnalistilor au fost initiate intr-o masura alarmant de mare chiar de catre politişti şi persoane publice.
• Legea de functionare a radioului şi televiziunii publice nu a fost reformata, iar noile Consilii de Administratie numite in 2010 raman politizate.
• Televiziunile au transformat moartea unor persoane cunoscute in spectacole macabre, fapt care a accentuat degradarea profesionala a presei.
• Inalta Curte de Casatie şi Justitie a decis ca insulta şi calomnia sa nu mai fie judecate in regim de infractiuni penale.
• Trecerea la televiziunea digitala a fost amanata de Guvern pentru anul 2015.

http://www.activewatch.ro/stiri/FreeEx/Raportul-FreeEx-2010-Libertatea-Presei-in-Romania-307.html

 UPDATE: Comunicat al Asociatiei Profesionstilor din Presa Cluj-APPC cu ocazia Zilei Presei

 Cu ocazia Zilei Internaționale a Libertății de Exprimare, Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) constată menținerea la cote critice a condițiilor de desfășurare a activității jurnalistice și a situației mass media locale.

În ultimul an (4 mai 2010 – 3 mai 2011) în presa clujeană:

–          Au dispărut locuri de muncă în domeniu și și-au închis activitatea mai multe instituții media (Foaia Transilvană, ediția tipărită, Antena 1 Cluj, Realitatea TV Cluj); în contrapondere au apărut noi site-uri, cotidianul tipărit Servus Cluj, s-au redeschis CD Radio și Realitatea TV Cluj (cu noi finanțatori);

–          Nivelul de salarizare a jurnaliștilor locali s-a menținut la un nivel de supraviețuire, care a creat premisele de acceptare a unor compromisuri legate de desfășurarea corectă a activității jurnalistice conformă cu Codurile de Deontologie elaborate și promovate de asociațiile profesionale;

–          Regulile de atragere a publicității, ca mijloc de finanțare corect și transparent al instituțiilor media, au fost încălcate în numeroase cazuri și diferite forme: publicitatea a fost obținută mai mult pe baza unor relații personale, fără legătură cu performanțele jurnalistice și auditările de tiraj, audiență și profil al cititorilor/telespectatorilor (care lipsesc în cazul majorității insituțiilor media clujene), pe baza unor înțelegeri patronale mutuale cu clauze ascunse departamentelor editoriale și de vânzări; apariția unor articole/ materiale/ emisiuni publicitare fără specificările și mențiunile obligatorii că e vorba de articole/ materiale / emisiuni publicitare;

–          Au fost semnalate cazuri de intervenții patronale nejustificate în conținutul editorial;

–          Au fost semnalate cazuri de cenzură a unor articole și materiale critice la adresa grupurilor de interese (politice și/sau economice) apropiate patronatelor și prietenilor acestora, ori la adresa unor firme și societăți comerciale care plătesc publicitate unor instituții media;

–          Se constată menținerea lipsei de interes a mediului de afaceri clujean în a investi onest și transparent în dezvoltarea mass media locale – fie ca efect al fluctuațiilor de pe piața media locală, fie ca efect al lipsei de viziune referitoare la necesitatea existenței unei mass media corecte și de viitor, atât pentru comunitate, cât și pentru desfășurarea corectă a activităților comerciale.

Pentru remedierea acestei stări de fapt, APPC și-a propus realizarea unui proiect de monitorizare a presei locale, care să prezinte anual, argumentat și transparent, situația reală a domeniului. APPC își exprimă speranța ca rapoartele pe care le va realiza vor putea fi folosite atât ca instrument de înțelegere a situației reale din mass media locală, cât și ca mijloc de presiune pentru respectarea regulilor și principiilor specifice activității jurnalistice, atât de către patronate, cât și de către jurnaliști.

Colegiul de Conducere APPC       

Cluj-Napoca

Președinte – Mihai Goțiu                               

3 mai 2011

Un răspuns »

  1. Ca de obicei, pe faza si la obiect.

  2. tiberiufarcash

    mersi frumos. Din pacate nu avem un bilant foarte bun in primele cinci luni in 2011 in media. Multe manipulari, scandaluri, trunchieri de informatie. Dar au fost si articole bune. De citit de exemplu opiniile critice de ieri ale lui Cristoiu si CTP despre manevrele de la Realitatea TV Bucuresti.

  3. tiberiufarcash

    da, am corectat mihai.

  4. A disparut si Radio Guerrilla Cluj sau mai bine zis s-a inchis redactia de la Cluj

Lasă un comentariu