Maine, 22 de ani de la Revolutia de la Cluj

Maine se fac 22 de ani de la izbucnirea Revolutiei anticomuniste la Cluj-Napoca. Atunci, asa cum se vede in senzationala si celebra poza realizata de profesorul Razvan Rotta (a fost  exact in timpul si locul potrivit ca sa imortalizeze represiunea) actorul Calin Nemes a declansat revolta de la Cluj, cu o zi inainte sa cada Ceausescu, la Bucuresti.

Reiau un text scris acum 1 an, solicitat atunci de site-ul http://www.stiridecluj.ro. Ce e nou de atunci e ca o serie de revolutionari clujeni au fost despagubiti de CEDO.

22 decembrie reprezinta cea mai fericita zi din viata mea si ziua in care am fost cel mai mandru de faptul ca sunt cetatean al acestei tari. Nici o alta zi nu a insemnat mai mult pentru mine.

Pe atunci eu  eram strungar, la Electrometal, in apropiere de Terapia. Faceam liceul la seral si eram angajat in productie. Aveam 19ani si eram un rebel, ascultam rock si EuropaLibera si mergeam la munca la 6 dimineata dupa cozi enorme la urcatul in troleibuze, in Manastur. Atmosfera era apasatoare la Cluj in acel decembrie 1989. In 21 decembrie mama nu m-a lasat sa ies din casa, cred ca aveam sanse sa fiu impuscat pentru ca am vrut sa ma duc la Fabrica de Bere dar mi-a telefonat disperata din centru, exact de pe Napoca ca sa nu ies cumva ca se trage. Era contabila la Gostat si era la doi pasi de impuscaturile si evenimentele din 21 din centrul Clujului.

Una peste alta am iesit deodata cu intreaga industrie clujeana, muncitorime in dimineata zilei de 22 decembrie 1989. Sirena a sunat adanc, sfisietor de trist dupa o zi si o noapte terifiante la Cluj, cu morti, sange si creieri imprastiati pe ciment. Si toti muncitorii s-au incolonat cu scopul de a ajunge in centruCUG-ul,Terapia, tot ce misca industrie a iesit in dimineata aceea. Nu a existat nici un baraj al autoritatilor comuniste pana la Consiliul Judetean unde coloana uriasa de muncitori care striga Jos Comunismul a vazut un palat inconjurat de TAB-uri.

Nu s-a tras ca era macel daca se tragea in plin. Era genocid. O masa uriasa de oameni neinarmati impotriva unor TAB-uri. Nu aveam nici o sansa. Dar nu doar ca nu s-a tras dar s-a fraternizat. Apoi coloana s-a urnit si am ajuns la Libraria Universitatii unde era o atmosfera incredibila, de mare entuziasm patriotic. Geamurile librariei s-au spart si tot ce era propaganda comunista a fost ars.

Intre timp, scriitorii de la revista Tribuna au scos un radio vechi la geam si s-a anuntat fuga dictatorului. Au fost scene teribile de entuziasm, unice, ne imbratisam cu totii extaziati. Pe jos erau lumanari care omagiau mortii revolutiei. Atunci l-am cunoscut pe unul din primii primari ai Clujului, Valean, care s-a urcat pe statuia lui Matei Corvin si a incercat sa organizeze lumea. Am facut parte din detasamante muncitoresti care cautau teroristi. Atunci l-am cunoscut pe Victor Lungu, specialist in Revolutie nr.1 la Cluj,  care era foarte activ.

Tin minte toate momentele magice de atunci: venirea Doinei Cornea, care avut atunci absolut tot Clujul la picioare, vestea ca Nemes a murit apoi bucuria ca a fost doar ranit, entuziasmul, sentimentul de renasterenationala, toleranta, constituirea CFSN Cluj, aparitia saptamanalului „Clujul Liber” si aparitia a doua cotidiene necomuniste clujene, Adevarul si Szabadszag.

Vreau sa mai spun, pentru amatorii de lectura, ca exista 5 volume despre revolutia clujeana!

Ma intreb ce mai simt romanii acum, dupa 22 de ani, daca sunt constienti ce fapt istoric decisiv s-a intamplat atunci si daca isi mai cinstesc eroii?

Un răspuns »

  1. Pingback: La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne fute singuri istoria | MihaelaPană

  2. Pingback: Acum 22 de ani, pe 22 decembrie … « Newdada's blog

  3. CITAT:
    „Ma intreb ce mai simt romanii acum, dupa 22 de ani, daca sunt constienti ce fapt istoric decisiv s-a intamplat atunci si daca isi mai cinstesc eroii?”
    Si eu sunt de acord cu dumneavoastra… eu cred ca multi dintre revolutionari odata cu acceptarea teoriilor conspirationist-securiste de tip cartianu, stoenescu isi fac rau singuri. un mare eveniment in istoria poporului roman trece neobservat pe plan national si international pentru ca nu suntem noi insine in stare sa ne respectam unii pe altii. ne meritam soarta! am incercat pe blogul meu sa demontez cateva din teoriile securist-conspirationiste. m-as bucura sa impreuna cu dumneavoastra si cu altii, cu minima logca, sa contribuim la lamurirea lucrurilor si combaterea cartieni-stoenestilor…

  4. justias: din pacate nu suntem pe acceasi lungime de unda. eu sunt de partea lui Cartianu si A M Stoenescu. Dar sigur, putem dialoga, nici o problema, Revolutia a fost un fapt istoric inca neelucidat complet. O sa citesc intai tezele dvs, ca sa ma familiarizez si sa vad daca avem ce povesti pe tema. Mersi de coment.

Lasă un comentariu